Prisluhni strokovnjakom

Slušni aparat kar po pošti?

Na srečo so minili časi, ko se je bilo potrebno z izgubo sluha enostavno kar sprijazniti. Minili so tudi časi velikih, piskajočih in nerodnih slušnih aparatov. Sodobni slušni aparati so vzdržljivi, majhni (včasih komaj vidni), precej enostavni za rokovanje in omogočajo kar lepo število dodatnih funkcij. Kot pri veliko drugih izdelkih pa je tudi na področju slušnih pripomočkov možno dobiti na eni strani zelo kakovostne izdelke, na drugi strani pa tudi izdelke zelo dvomljive kakovosti. Tako lahko zadnja leta kupimo poceni slušne pripomočke kar po pošti ali preko spleta. Bi si upali na tak način kupiti tudi očala ali morda zobno protezo? Verjetno ne. Zakaj torej tudi slušnega aparata ne moremo kupiti kar tako, ne da bi ga prej vsaj preizkusili?


Če se soočate z izgubo sluha in si želite ponovno slišati vsaj približno tako kot nekoč, potem vsekakor priporočamo, da najprej obiščete svojega zdravnika, ki vas bo napotil do otorinolaringologa. ORL specialist pa na osnovi pregleda in meritve sluha oceni, kolikšna je izguba sluha in po presoji izda naročilnico za slušni aparat. Z naročilnico in avdiogramom se oglasite v enem od naših slušnih centrov po Sloveniji, kjer boste skupaj s slušnim akustikom izbrali najustreznejši slušni aparat. 

Tako nekako se začne postopek pridobivanja tega kompleksnega pripomočka, ki vam lahko močno olajša komunikacijo in dvigne kakovost vašega življenja. Z nakupom slušnega aparata se naše sodelovanje pravzprav šele dobro prične. Zato naj velja: vzemite si čas in bodite zahtevni – slušni aparat vas bo spremljal vsaj 6 let – v tem času pa boste potrebovali nove baterije, morda dodatne prilagoditve, servisiranje, enkrat letno kontrolni pregled in čiščenje slušnega aparata ali pa se boste v slušni center oglasili le po kakšen nasvet. V naših slušnih centrih se oglasi tudi veliko ljudi, ki so po spletu ali po pošti kupili t. i. ojačevalnike zvoke, potem se pa izkaže, da si s tovrstnimi izdelki težko pomagajo. Zato naj velja – ne nasedajte poceni ponaredkom, vaš sluh je preveč dragocen!

Iztok Capuder, vodja prodaje in slušni akustik v podjetju Slušni aparati Widex d.o.o.

Dodaj odgovor