Prisluhni strokovnjakom

Obremenjeni zaradi slabšega sluha?

Se vam kdaj dozdeva, da ljudje ne govorijo dovolj glasno in razločno? Ste zaradi slabe razumljivosti morda napeti in slabe volje? Vas pogovori in hrupno okolje spravljajo v stres? Vas kdaj vprašajo, kako je z vašim sluhom?

Da, to so prvi znaki naglušnosti, ki jih opažajo najprej naši najbližji in ljudje, ki so z nami najpogosteje v stiku. Izguba sluha se večinoma ne zgodi naenkrat, sluh ponavadi izgubljamo postopno. Prvi znaki so lahko tudi glasneje nastavljen televizijski ali radijski zvok, v pogovoru ne razumemo bistva, šale ponavadi niso smešne, ker bistva nismo dobro slišali in razumeli … To so najmilejše težave, ki prizadenejo naglušno osebo.

Tempo življenja postaja bistveno hitrejši, kot smo ga bili vajeni pred leti. Vse stvari se odvijajo hitreje, ljudje zahtevamo stvari takoj in zdaj. V tej nori hitrosti ni časa za napake, ni časa za človeka. Za ljudi s slabšim sluhom je to velik stres. Ko slabše slišeči sogovornika ne razume, si ta ponavadi ne vzame časa in ne razloži stvari še enkrat od začetka. Ko se taka neprijetna situacija nekajkrat ponovi, so ljudje slabe volje in se začnejo odmikati. Sogovorniki se na naglušne največkrat jezijo in nanje celo jezno vpijejo. V izogib podobnim situacijam se naglušni postopoma umikajo iz družbe, saj zaradi slabega razumevanja ne želijo biti predmet posmeha in zaničevanja. Neprestano so v stresu in obremenjeni z razmišljanjem, če so sogovornika pravilno razumeli. Vsak večer pomeni olajšanje, ker so lahko v tišini in jim ni treba več nikogar poslušati …

Toda zakaj bi trpeli? Če nas boli zob, obiščemo zobozdravnika. Zakaj v primeru slabšega sluha ne bi poiskali težavi primernega strokovnjaka? Če se vsaj delno vidite v omenjenih situacijah, ki so nam jih zaupali naglušni, ukrepajte! Obiščite zdravnika in specialista ORL, posvetujte se s slušnim akustikomto so strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem pomagali. Sodobna tehnologija je močno napredovala tudi v razvoju slušnih aparatov vse od klasičnih do najbolj diskretnih sodobnih oblik. Če se bojite, da bo slušni aparat preveč opazen, je strah povsem odveč. Sodobni slušni aparati so lahko tudi diskretni in skoraj neopazni.

Dodaj odgovor