Prisluhni strokovnjakom

Kako posušiti slušne aparate? (In zakaj je pomembno, da jih posušite)

Ste že tekli po dežju s slušnimi aparati? Vam je že »zalilo« slušni aparat med športnimi aktivnostmi?

Dejstvo je, da so elektronske naprave, kot so slušni pripomočki, občutljive na vlago in vodo. Zakaj je voda tako uničujoča? Pogosto ni voda sama po sebi škodljiva za elektronsko napravo, dejanski krivci so mikroskopske nečistoče in ioni v vodi. Ioni v vodi tvorijo verigo, ki ustvarja povezavo med dvema kontaktnima točkama v vaši elektronski napravi. Potem, ko je naprava vklopljena, ionska veriga povzroči, da elektrika ne potuje nemoteno, kar ustvarja kratek stik. Zoprno, kajne? Naslednji izziv so kovinski deli v slušnih aparatih. Kovina je sestavni del vezja v elektronski napravi. V slušnih aparatih so kovinski deli zaščiteni s premazom, ki preprečuje nastanek korozije vode. Ampak včasih premaz ni dovolj – na primer, če je slušni aparat večkrat izpostavljen vlagi ali dežju, ne da bi se posušil ali očistil. Tako kot ne bi naredili tega na tabličnem računalniku ali na elektronski uri, tega ne bi smeli storiti na slušnem aparatu.

Rešitve

Večina slušnih aparatov je oblikovanih tako, da zadrži vodo in vlago. S premazom na kovinskih delih in obliko, ki ne prepušča vode v notranjost, so slušni aparati na splošno dobro zaščiteni. Toda to žal ne pomeni, da so aparati v celoti odporni na znojenje in druge vrste vlag. Bolj ko skrbite za vzdrževanje in čiščenje vaših slušnih pripomočkov, bolje bodo delali in dlje bodo trajali.

Če se zelo močno potite, slušni aparat nekajkrat dnevno vzamete iz ušesa in ga malo obrišite (če imate vušesni slušni aparat). Če imate zaušesni aparat, večkrat prepihajte cevko s pumpico. Ponoči aparate hranite skupaj s tabletami za sušenje. Za dodatno sušenje strokovnjaki priporočajo sušilno napravo. Na voljo so majhne, priročne in primerne za potovanja, saj se polnijo z usb polnilcem. V tem primeru slušni aparat lahko učinkovito posušite v nekaj urah ali pa čez noč.

Kaj pa če slušni aparat pride v stik z vodo?

Velikokrat malo zmočen slušni aparat ni težava, ko se voda osuši, če gre za sladko vodo. Če pa je zmočen s slano vodo ali močno preznojen, svetujemo dodatno čiščenje slušnega aparata – poleg običajnega letnega čiščenja. V tem primeru se oglasite se v slušnem centru.

Zaščita ušes pri kopanju

Če imate občutljiva ušesa ali pa pogosta vnetja, je priporočljivo, da ne pride voda v ušesa – ne glede na to ali nosite slušne aparate ali ne. Silikonske čepke v slušnih centrih izdelajo po meri, tako da zagotavljajo popolno zaščito pred vdorom vode. Imajo pa to dobro lastnost, da ščitijo tudi pred hrupom, tako, da jih z veseljem uporabljajo tudi tisti, ki zaradi hrupa težko zaspijo. Čepki so primerni za odrasle in za otroke.